Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хапки»Празнични хапки с горгонзола, миди и шафран

Празнични хапки с горгонзола, миди и шафран

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнични хапки с горгонзола, миди и шафран9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
10
"Уникално вкусни хапки, които ще бъдат изтънчено допълнение към всяко празнично меню"

Необходими Продукти

  • крема сирене - 100 г
  • горгонзола - 80 г ( или друго синьо сирене)
  • босилек - 1 щипка
  • риган - 1 щипка
  • майонеза - 2 - 3 с.л.
  • шафран - 1 малка щипка, на прах, или стрит
  • шафран - власинки за украса
  • миди - 70 - 80 г (малък размер), мариновани
  • лук - 1/2 глава
  • зехтин - 2 с.л.
  • захар - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направим топчета от сирената, смесваме горгонзола, натрошена с крема сирене, босилек и риган. Разбъркваме много добр, е за да няма големи парченца и прибираме във фризер, за да стегне добре сместта и да ни е лесно да я оформим.

Смесваме майонезата с шафрана на прах, а лука режем на тънки полумесеци и карамелизираме в зехтина и захарта до златист загар. Разстиламе го върху незалепваща повърхност, за да се втвърди леко.

Сирената правим на малки топчета, колкото би побрала една чаена лъжичка.

Поставяме ги в подноса, в който ще сервираме, и върху всяко слагаме парченца карамелизиран лук. Върху лука разполагаме мидичка, а най отгоре малко от майонезата.

Завършваме, украсявайки с власинки шафран - слагайте по много мъничко, защото е силно ароматен.

Невероятна експлозия от вкусове, изключително подходяща за празнични моменти.

Съвет: Ако не намирате мариновани миди, може да ползвате пресни, като си ги задушите за кратко, докато се отворят и после ги отделите от черупките. В случай че са по- големички, нарежете ги на парченца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: