Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Захаросан Коледен Венец

Захаросан Коледен Венец

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Захаросан Коледен Венец
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 5
25/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Пищните Коледни трапези задължително включват и сладък Захаросан Коледен Венец"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 4 с.л.
  • сол - щипка
  • прясна мая - 15 г
  • масло - 50 г
  • олио - 1 с.л.
  • течна ванилия - 1 ч.л.
  • брашно - 620 г
  • продукти за поръсване на кората
  • канела - 1/2 пакетче
  • захар - 4 с.л.
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с малко топло мляко, 2 с.л захар и 1 с.л брашно. Разбийте яйцето с останалото прясно мляко и разтопеното масло (не горещо).

Пресейте брашното, добавете щипка сол и сипете млечната смес със шупналата мая. Замесете гладко тесто, което намажете с олио и оставете покрито с кърпа или фолио да втаса.

Втасалото тесто разточете на голяма правоъгълна кора, намажете с масло и поръсете с омесената захар с канела.

Навийте на руло, което разрежете на две по дължина и усучете. Сложете хартия за печене на тавата, в която ще печете венеца и преместете усуканата част, като завиете и съедините краищата, така че да е еднакъв навсякъде.

Покрийте отново и оставете да втаса, след което, ако обичате по-сладък поръсете с още захар и по желание можете да го намажете с разбит жълтък. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: