Начин на приготвяне
Активирайте маята с малко топло мляко, 2 с.л захар и 1 с.л брашно. Разбийте яйцето с останалото прясно мляко и разтопеното масло (не горещо).
Пресейте брашното, добавете щипка сол и сипете млечната смес със шупналата мая. Замесете гладко тесто, което намажете с олио и оставете покрито с кърпа или фолио да втаса.
Втасалото тесто разточете на голяма правоъгълна кора, намажете с масло и поръсете с омесената захар с канела.
Навийте на руло, което разрежете на две по дължина и усучете. Сложете хартия за печене на тавата, в която ще печете венеца и преместете усуканата част, като завиете и съедините краищата, така че да е еднакъв навсякъде.
Покрийте отново и оставете да втаса, след което, ако обичате по-сладък поръсете с още захар и по желание можете да го намажете с разбит жълтък. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 30 минути.