Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка Коледен венец

Питка Коледен венец

Питка Коледен венец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Не закачвайте коледния венец на стената, а го сложете в центъра на трапезата, защото там му е мястото"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • олио - 3 с.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 50 мл хладка за маята
  • захар - 2 с.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 600 г
  • поръсване
  • кафява захар - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
  • олио - за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в хладката вода с 1 лъжица захар и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти, замесва се тесто.

Оставяме да втаса 40 минути на топло. Разделя се на 4 части. Всяка се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и поръсваме със смес от канела и кафява захар.

Така се нареждат трите кори една върху друга намазани и поръсени с канелена захар. Последната кора не се намазва.

С нож се нарязват на 8 триъгълника, в средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва и изтегля - оформят се листата.

В голямата тава намазана с олио се нареждат листата като венец. Оставя се за 15 минути, намазва се с разбит жълтък с олио и малко прясно мляко.

Поръсваме сусам и печем в загрята фурна на 170-180 градуса около 35 минути. Изважда се покриваме с кърпа. Поднесете на празничната трапеза със запалена свещичка. Бог се роди - Честита Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: