Начин на приготвяне
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Прибавя се содата за хляб и лимоновият сок. Разбърква се с лъжица. След това се прибавят и останалите продукти и се замесва меко тесто.
Готовото тесто се оставя да си почине за около 15-20 минути.
След това в готовото тесто се слага паричката и се разточва на кръг. Разточеното тесто се прехвърля в тава, която е застлана предварително с хартия за печене.
Оформената пита се надупчва в края с вилица.
След това се преви бялото тесто за украсата. В купа се слага 4-5 с.л. брашно + 1 с.л. сол. Сипва се малко вода, за да се получи каша. След това се прибавя още малко брашно и се замесва меко тесто.
От това тесто се изрязва кръста, детелината, къщата, както и от него се правят птицата и житните класове.
След като е готова украсата се реди по питата и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути.
След като се опече содената питка се оставя да изстине малко и се чупи.
Празничната пита за Бъдни вечер е готова.