Начин на приготвяне
Морковите се белят и се режат на тънки пръчици, най-лесно става с къдраво ренде. Слагат се в удобен съд с капак.
Лютият червен пипер, солта, смляният кориандър, черният пипер и пресованият чесън се смесват и се прибавят към нарязаните моркови - всичко се обърква добре.
Маринатата:
Лукът се реже на кубчета и се припържва в загрято олио или зехтин, докато лука добие жълтеникав/червеникав отенък. Целта е да овкуси олиото/зехтина.
Последна фаза - лукът се вади от олиото/зехтина (можете да си го ползвате за друго готвене), а олиото/зехтинът на око се излива върху морковите. Добавят се 2-3 супени лъжици оцет, всичко се обърква добре, за да могат морковите да поемат от маринатата.
Съдът се похлупва с капак и се държи на стайна температура. Препоръчително е да се изчака до 24 часа преди консумацията, за да може морковите да се мариноват добре и да омекнат. Но може да се консумира и по-рано.
До около 2 седмици след приготвянето въпросното мезе е годно за консумация.
Супермезе за алкохолни напитки - особено за бира.
Коментари