Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Солено руло»Шарено месно руло, печено на фурна

Шарено месно руло, печено на фурна

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312961
Шарено месно руло, печено на фурна
Снимка: Величка Калева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Шарено, печено, ароматно - истинска кулинарна магия"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 кг
  • наденица - 50 - 60 г сурова
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • пушени гърди - 25 - 30 г
  • бекон - около 100 г, нарязан на филийки
  • яйца - 2 бр., твърдо сварени
  • кашкавал - 50 - 60 г
  • гъби - 100 г
  • черен пипер
  • кимион
  • сол
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • олио
  • За соса
  • масло - ½ пакетче от 125 г
  • брашно - 2 с.л.
  • сос - от изпеченото руло
  • черен пипер
  • бяло вино - 3/ 4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Можете да използвате месо от всяка част на прасето, но трябва да го „разгърнете” с ножа като пелена с правоъгълна форма. Леко се начуква. Месото се овкусява със сол, кимион, черен пипер и счукания чесън. Така престоява 2-3 часа.

Почистените цели моркови; изчистената от семената и нарязана на ленти, широки 1. 5 – 2 см., чушка и почистените и разполовени гъбите се задушават до полуготовност във вода, колкото да се покрият зеленчуците.

Не изхвърляйте водата от задушаването. Морковите се срязват на две по дължина, а от ивиците чушка внимателно се сваля месестата част, като се плъзга ножа по ципата. Яйцата се варят 7- 8 минути, за да станат твърди, и след обелването се режат на четири.

На голяма дъска се нареждат едно до друго резенчетата бекон. Върху тях се поставя овкусеното месо. В единия край се нареждат по цялата дължина наденицата, чушката и се завива един път; след тях нарязаните на ленти пушени гърди и морковите и се завива още веднъж; нареждат се яйцата, гъбите и нарязания на ленти кашкавал и соленото руло се завива стегнато за последен път.

Завързва се с конец и се поставя в намазана с олио тавичка, рулото също се намазва с олио и се налива 1 ч. ч. вода. Похлупва се с капак. Пече се в предварително загрята фурна на максималните градуси 30-35 минути. Все пак трябва да проверите дали се е изпекло рулото.

Сос:

Загрява се маслото и в него се запържва брашното до златисто. Прибавя се виното и сосът от печеното и се разбърква енергично, да се получи хомогенна смес до желаната гъстота. Ако прецените, че сосът е гъст се добавя от водата, в която са задушавани зеленчуците. На края се поставя и черният пипер.

Преди сервиране се маха конецът, рулото се нарязва на филийки. Върху тях се полива по малко от соса. Поднася се с гарнитура по желание. Моето беше с картофено пюре и туршия.

Шареното месно руло, печено на фурна е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: