Начин на приготвяне
Можете да използвате месо от всяка част на прасето, но трябва да го „разгърнете” с ножа като пелена с правоъгълна форма. Леко се начуква. Месото се овкусява със сол, кимион, черен пипер и счукания чесън. Така престоява 2-3 часа.
Почистените цели моркови; изчистената от семената и нарязана на ленти, широки 1. 5 – 2 см., чушка и почистените и разполовени гъбите се задушават до полуготовност във вода, колкото да се покрият зеленчуците.
Не изхвърляйте водата от задушаването. Морковите се срязват на две по дължина, а от ивиците чушка внимателно се сваля месестата част, като се плъзга ножа по ципата. Яйцата се варят 7- 8 минути, за да станат твърди, и след обелването се режат на четири.
На голяма дъска се нареждат едно до друго резенчетата бекон. Върху тях се поставя овкусеното месо. В единия край се нареждат по цялата дължина наденицата, чушката и се завива един път; след тях нарязаните на ленти пушени гърди и морковите и се завива още веднъж; нареждат се яйцата, гъбите и нарязания на ленти кашкавал и соленото руло се завива стегнато за последен път.
Завързва се с конец и се поставя в намазана с олио тавичка, рулото също се намазва с олио и се налива 1 ч. ч. вода. Похлупва се с капак. Пече се в предварително загрята фурна на максималните градуси 30-35 минути. Все пак трябва да проверите дали се е изпекло рулото.
Сос:
Загрява се маслото и в него се запържва брашното до златисто. Прибавя се виното и сосът от печеното и се разбърква енергично, да се получи хомогенна смес до желаната гъстота. Ако прецените, че сосът е гъст се добавя от водата, в която са задушавани зеленчуците. На края се поставя и черният пипер.
Преди сервиране се маха конецът, рулото се нарязва на филийки. Върху тях се полива по малко от соса. Поднася се с гарнитура по желание. Моето беше с картофено пюре и туршия.
Шареното месно руло, печено на фурна е много вкусно.