Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Ароматна Новогодишна баклава

Ароматна Новогодишна баклава

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Ароматна Новогодишна баклава
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Лично ние си падаме по Новогодишните торти, но и парченце баклава няма да откажем"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 пакет /500г/
  • орехи - 350 г
  • бисквити - 1 пакет Роден Край /с масло/
  • масло - 125 г
  • галета - 2 с.л.
  • За сиропа
  • вода - 800 г
  • захар - 900 г
  • лимони - сока от 1/2 лимон
  • канела - 1 пръчка
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо слагаме водата и захарта да се сварят за около 10-15 мин. Добавяме лимоновия сок, разбъркваме и прибавяме пръчката канела. Сваляме готовия сироп от котлона, премахваме канелата и добавяме ванилията.

Бисквитите се натрошават на ситно, а орехите се счукват на по-едри парченца. В дълбока купа се смесват орехите, бисквитите, галетата и се разбъркват добре.

Подходяща тава се намазва с малко от разтопеното масло и започват да се редят корите, както следва - 2 кори, плънка, масло и така докато корите свършват. Баклавата се реже на квадратчета. Ако имате останало масло залейте баклавата с него.

Тавата с баклавата се поставя в студена фурна, след което се включва на 160 градуса и се пече до получаване на приятен златист загар /около 1 час/.

Готовата баклава се оставя да се охлади за 15 мин. и се залива с вече студения сироп. Покрийте баклавата с алуминиево фолио и оставете да престои 1 денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: