Начин на приготвяне
Първо слагаме водата и захарта да се сварят за около 10-15 мин. Добавяме лимоновия сок, разбъркваме и прибавяме пръчката канела. Сваляме готовия сироп от котлона, премахваме канелата и добавяме ванилията.
Бисквитите се натрошават на ситно, а орехите се счукват на по-едри парченца. В дълбока купа се смесват орехите, бисквитите, галетата и се разбъркват добре.
Подходяща тава се намазва с малко от разтопеното масло и започват да се редят корите, както следва - 2 кори, плънка, масло и така докато корите свършват. Баклавата се реже на квадратчета. Ако имате останало масло залейте баклавата с него.
Тавата с баклавата се поставя в студена фурна, след което се включва на 160 градуса и се пече до получаване на приятен златист загар /около 1 час/.
Готовата баклава се оставя да се охлади за 15 мин. и се залива с вече студения сироп. Покрийте баклавата с алуминиево фолио и оставете да престои 1 денонощие.