Начин на приготвяне
За соса нарязваме бекона на много ситни зарчета. Запържваме го в загрят тиган с 2-3 с.л. зехтин. Отделяме го в чиния с решетъчна лъжица. В блендер смиламе на ситно шалота, чесъна и моркова. Чушката режа на тънки ивици. Поставяме ги в мазнината и задушаваме до омекване.
Добавяме телешката кайма, която разбъркваме, за да я разделим на трохи. Подправяме със сол, черен пипер, риган и щипка индийско орехче. След като се запържи добре, връщаме бекона в тигана и деглазираме съда с червеното вино.
След като сосът се редуцира и алкохолът се изпари, прибавяме доматите нарязани на четвъртинки, доматеното пюре и сушените домати от зехтина, нарязани на ситно. Разбърквайте непрекъснато.
Намаляваме температурата на огъня и прибавяме малко телешки бульон (или кубче от него, разтворен в гореща вода). Захлупваме съда и оставяме сосът да къкри, докато се изпари течността му.
Сваряваме пастата според указанията в тенджера с кипяща подсолена вода.
Заливаме порцията паста с ароматния сос, поръсваме с настърган пармезан и листенца свеж босилек. Поднасяме топла с чаша изстудено вино.