Коледарска супа

15/12/2012
Дани
отДаниНовак32992
"Върнат ли се коледарите премръзнали от обикаляне на къщите, им поднесете от тази топла супа, за да се сгреят "
Приготвяне20 мин.
Готвене70 мин.
Общо90 мин.
Порции4-6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо6 813
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.9 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 600 г шарено
  • праз - 1 стрък лук
  • лук - 1 средно голям кромид
  • ориз - 1/2 ч.ч. бял
  • олио - 50 мл.
  • зелева чорба - 500 мл.
  • чубрица - 2 щипки
  • червен пипер - 1/2 ч. лъжичка
  • черен пипер
  • сол - на вкус или при необходимост
  • дафинов лист - по желание според вкуса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на малки кубчета. Запържва се в олиото. Като порозовее, се добавят нарязаните кромид и праз. Налива се водичка /50мл./ и се задушава докато зеленчуците поомекнат малко.

Наръсва се червения пипер, разбърква се хубаво и се залива с гореща вода /около 1.5л./. Добавя се дафиновия лист и няколко зрънца чер пипер. Когато месото омекне се добавя измитият ориз, а когато е почти напълно омекнало се налива зелевата чорба и се оставя да поври още около 10 мин.

Проверява се на вкус и чак тогава, ако е необходимо, се добавя малко сол. Слага се предвидената чубрица и смлян черен пипер.

Тази коледарска супа е много вкусна. Нашите я наричаха коледарска защото по Коледа, когато се коли прасето никога не е минавало без да я приготвят. Поднасяли я на всички, които са участвали в коленето и в прибирането на месото, за да се стоплят.подобни рецепти тук

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар