Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Новогодишна какаова торта с шоколад

Новогодишна какаова торта с шоколад

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Новогодишна какаова торта с шоколад2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Това шоколадово удоволствие бихме си хапвали и без никакъв повод"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • жълтъци - 6 бр.
  • прясно мляко - 240 мл
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 300 г
  • какао - 3 с.л.
  • захар - 300 г
  • бакпулвер - 2 пакета
  • сол - 5 г
  • масло - 150 г
  • За крема
  • натурален шоколад - 230 г
  • какао - 25 г неподсладено
  • прясно мляко - 160 г
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 300 г
  • ванилия - 1 бр.
  • За украса
  • стафиди - в млечен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Поръсете с брашно 2 тавички с диаметър 28 см, сложете хартия за печене и отново поръсете с брашно.

В купа смесете жълтъците, 60 мл от прясното мляко и ванилията.

В друга купа размесете добре сухите съставки – брашното, захарта, бакпулвера, какаото и солта и към тях добавете маслото и останалата част от млякото. Ако използвате миксер, първо бъркайте на ниски обороти, докато се намокрят сухите съставки, след което превключете на средна мощност за около 2 минути, за да стане сместа пухкава.

Постепенно добавете яйчената смес на 3 части, като след всяка порция разбивате в продължение на около 20 секунди.

Разделете сместа в двете тавички и изравнете с готварска шпатула. Сместа стига до средата на тавичките. Печете между 25 и 35 минути или до суха клечка.

Оставете тавичките на решетка да се охладят за около 10 минути.

След това обърнете тавичките върху решетка, намазана с мазнина, и за да не се разчупят блатовете, ги обърнете с горната страна нагоре.

Кремът и глазурата се слагат, след като блатовете са напълно изстинали.

За крема смесете на водна баня натрошения шоколад, какаото, маслото и млякото. Бъркайте до разтапяне на шоколада и постигане на гладка смес. Снемете от огъня и с помощта на тел или миксер добавете пудрата захар и ванилията. Ако сместа е на трохи, я прецедете, за да стане гладка.

Покрийте сместа и я оставете в хладилник да се стегне. След като се стегне кремът, го изсипете в купа и разбийте в продължение на 1-2 минути, докато стане хубаво гладък и да позволява размазване.

След това поставете единия блат в поднос за сервиране, покрийте го с 3/4 от сместа, сложете втория блат отгоре и намажете тортата с останалия крем. Покрийте и охладете преди сервиране. Аз украсих с дребни бонбони стафида в млечен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: