Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Моята коледна пита

Моята коледна пита

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Моята коледна пита5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Ако има награда за най-оригинална и вкусна коледна пита, присъждаме я на тази"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък за помазване
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • вода - 100 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • оцет - 3 с.л.
  • За украсата
  • брашно - 6 с.л. + за доомесване
  • сол - 1 с.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. Маята се разтваря в хладката вода. След това се изсипва при брашното. Прибавят се и останалите продукти и се замесва меко тесто.

Готовото тесто се оставя на топло да втаса за 20 минути.

След като втаса тестото се разделя на три равни части.

Всяка топка тесто се разточва на кръгла кора. След което се прехвърля в тава, която е помазана с олио и е поръсена с брашно. Редят се една върху друга.

По средата на тавата се слага една чаша и се режат триъгълници - 6 или 8.

В средата на всеки кръг се прави разрез. През него се промушва краищата. След което се подвиват. Това се повтаря при всеки триъгълник.

Оформената пита се оставя завита на топло да втаса за около 20 - 30 минути.

След това се помазва с жълтък разбит с малко вода.

Пече се в предварително загрята фурна.

Украсата се прави от брашно, вода и сол. За целта в купа се слагат 6 с.л. брашно + 1 с.л. сол. Сипва се малко вода, да стане на каша. Прибавя се още брашно, да се замеси меко тесто. От това тесто изрязах надписа Весела Коледа, еленчетата, снежинките и ангелчето.

След като питата е сложна във фурната, засякох 10-15 минути и я извадих, подредих украсата от бялото тесто и я върнах да се пече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Диана Андрова
Диана Андрова
Много красива питка :) Браво!
14.01.2018 23:58
1
Покажи всички подкоментари