Начин на приготвяне
Оризът се вари в подсолена с 1 ч.л. сол вода в съотношение 1: 3. След като се свари, се оставя да изстине, и след това се добавя половината олио. Разбърква се.
Яйцата, сиренето, киселото мляко с угасената в него сода се разбъркват.
Тавичката се намазва с четка с олио и се нареждат 2 кори с олио между тях. Отгоре се маже със сместа с яйцата. Върху тях се поставят 2 кори с олио между тях и се напръсква с ориза. Така се редуват плънките, докато свършат продуктите.
От яйцата и сиренето се взема по-гъстото, а с останалата рядка смес се залива отгоре предварително нарязаната баница.
Докато се нарежда баницата, между корите се поставят дряновите пъпки, на които са наречени късметите и паричката - всички увити във фолио.
Наложената баница се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса.