Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване. Добавя се олиото и се разбърква още малко. Прибавяме лимонадата и брашното, смесено с амонячната сода и ванилията.
Бърка се до хомогенност с шпатула или лъжица.
Изсипва се в тава с размери 28-30 см върху хартия за печене (майка намаслява и набрашнява тавата).
Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 мин или до златист цвят. Проверете с клечка, трябва да е суха.
Така се пекат още два блата. Оставете ги да изстинат.
За крема:
Сложете млякото да заври, като отделите от него около 200 мл.
Разбийте яйцата със захарта, постепенно добавяйте от брашното и заделеното мляко. Разбъркайте добре, да се получи гладка каша без бучици. Добавете я към врящото мляко и бъркайте до сгъстяване. Кремът не е много гъст. Добавете ванилията и маслото и бъркайте до стопяването му.
Почнете да редите тортата, без да чакате да изстине кремът.
Ако нямате такава форма, я наредете в тава, като сложите по страните изрязани ивици хартия за печене. Става висока торта.
След това, като стегне, може да я обърнете в поднос.
Сложете първия блат набодете го с вилица по цялата повърхност, прави се с цел да навлезе кремът и да стане по-сочна.
Излейте 1/3 от крема, следва втори блат, набождане, крем. Ако ще я обръщате в поднос, не мажете най-горния блат. Покрийте остатъка от крема със стреч фолио и като стегне тортата и я обърнете, тогава ще измажете.
По желание отгоре поръсете със запечени смлени орехи, настърган шоколад или каквото предпочитате.
Да ви е сладко!