Начин на приготвяне
В голяма купа смесете брашното, триците, щипка сол и стритото в хаванче ленено семе.
Разбийте леко яйцето, сипете при него суроватката, намачканият банан (100 г обелен) и кафявата захар и разбъркайте леко да се разтвори.
Налейте течната смес при брашното, сложете натуралния квас и мазнинката и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато получите меко и лепкаво тесто.
Оставете го, покрито с кърпа, да почине 1 час, и пак премесете с лъжицата или вилица, ако така ви е по-лесно, тъй като тестото показва известна резистентност. Може да се меси и в кухненски робот, но на ръка би било трудно.
Тази процедура повторете още веднъж, като пак оставите за час и после премесите.
С помощта на лъжицата или шпатула прехвърлете тестото за нашия сладък хляб във правоъгълна стандартна форма за кейк. Покрийте с кърпа и оставете да втасва 7-8 часа или докато удвои обема си (това зависи от силата на вашият натурален квас, ако е нов и това му е първа употреба, ще отнеме повече време, но ако е подхранван много пъти, квасът става по- силен и втасва по-бързо).
Печете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути и после свалете температурата до 175 °C за още около 30 минути. Ако забележите, че е потъмнял много отгоре, покрийте накрая със алуминиево фолио.
Готовият здравословен бананов хляб оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете.
Идеален за сутрешна или следобедна закуска - препечен, с масълце, сладко или просто така натурален, поръсен с пудра захар по желание.
Ще се очаровате от вкуса и аромата на този бананов кекс - бананът се усеща перфектно, не натрапчиво, а вкусът е свеж и балансиран.
За да ви е по-лесно, си го замесете от предния ден и така да втасва през нощта, а на сутринта ще имате здравословна и вкусна закуска.
Има рецепти за бананов хляб със сода бикарбонат за набухвател, но резултатът е по-скоро кекс, а това, което ви представих, си е истински и автентичен сладък хляб.
Освен спелтата, триците и лененото семе, още по-здравословен го прави натуралният естествен квас.