Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Здравословен бананов хляб

Здравословен бананов хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Здравословен бананов хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
11/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Подарете си удоволствието да приготвите домашен бананов хляб по тази рецепта и да зарадвате цялото семейство с него"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 250 г
  • пшеничени трици - 15 г
  • ленено семе - 1 с.л. стрито в хаванче
  • банани - 1 бр. добре узрял
  • натурален квас - 80 г от ръж или спелта
  • суроватка - 100 мл.
  • кафява захар - 40 г
  • яйца - 1 бр. XL
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете брашното, триците, щипка сол и стритото в хаванче ленено семе.

Разбийте леко яйцето, сипете при него суроватката, намачканият банан (100 г обелен) и кафявата захар и разбъркайте леко да се разтвори.

Налейте течната смес при брашното, сложете натуралния квас и мазнинката и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато получите меко и лепкаво тесто.

Оставете го, покрито с кърпа, да почине 1 час, и пак премесете с лъжицата или вилица, ако така ви е по-лесно, тъй като тестото показва известна резистентност. Може да се меси и в кухненски робот, но на ръка би било трудно.

Тази процедура повторете още веднъж, като пак оставите за час и после премесите.

С помощта на лъжицата или шпатула прехвърлете тестото за нашия сладък хляб във правоъгълна стандартна форма за кейк. Покрийте с кърпа и оставете да втасва 7-8 часа или докато удвои обема си (това зависи от силата на вашият натурален квас, ако е нов и това му е първа употреба, ще отнеме повече време, но ако е подхранван много пъти, квасът става по- силен и втасва по-бързо).

Печете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути и после свалете температурата до 175 °C за още около 30 минути. Ако забележите, че е потъмнял много отгоре, покрийте накрая със алуминиево фолио.

Готовият здравословен бананов хляб оставете да изстине върху решетка, преди да нарежете.

Идеален за сутрешна или следобедна закуска - препечен, с масълце, сладко или просто така натурален, поръсен с пудра захар по желание.

Ще се очаровате от вкуса и аромата на този бананов кекс - бананът се усеща перфектно, не натрапчиво, а вкусът е свеж и балансиран.

За да ви е по-лесно, си го замесете от предния ден и така да втасва през нощта, а на сутринта ще имате здравословна и вкусна закуска.

Има рецепти за бананов хляб със сода бикарбонат за набухвател, но резултатът е по-скоро кекс, а това, което ви представих, си е истински и автентичен сладък хляб.

Освен спелтата, триците и лененото семе, още по-здравословен го прави натуралният естествен квас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: