Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Родопска гозба от зрял боб и царевица

Родопска гозба от зрял боб и царевица

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Родопска гозба от зрял боб и царевица4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Дали тайната на дълголетието е скрита във вкусната и проста храна, която се приготвя в района на Родопите"

Необходими Продукти

  • боб - 300 г
  • царевица - 100 г замразена (може и консервирана)
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 200 г от консерва
  • чушки - 1 бр.
  • джоджен - щипка
  • сол - на вкус
  • олио - 40 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л. за сгъстяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се почиства, измива и накисва за няколко часа. Възварява се, като не пропускаме да изхвърлим първата вода. Сваряваме боба с малко вода до полуготовност.

В тенджера сипваме мазнина, прибавяме накълцаните на кубчета лук, морков и нарязаната пиперка.

Като се позадушат зеленчуците прибавяме лъжичка брашно и червен пипер. Доливаме гореща вода и като възври прибавяме полусварения боб и царевицата.

Оставяме гозбата да къкри на слаб огън докато бобът се свари. Накрая добавяме пасираните домати и овкусяваме със сол и джоджен.

Сервираме яхнията топла. Към родопската гозба нарязана на тънко шарена сланинка е идеален вариант.

Родопската гозба от зрял боб и царевица е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Величка, така ме изкушава тази родопска гозба на фона на нарязаната шарена сланинка...
Направо ми възбуди апетита :)
02.02.2018 12:04
2