Начин на приготвяне
Свинският врат се подсушава и поръсва със сол. В месото се правят малки прорези и в него се набождат филийки нарязан чесън.
В купа се смесват горчицата, медът, соевият сос, зехтинът и подправките. Всичко се разбърква на гъста каша, с която се обтрива месото. Покрива се със стреч фолио и се слага да се маринова за 12 часа в хладилника.
Най-добре е да се маринова от вечерта и да престои така цяла нощ.
Маринованото месо се слага в тавичка. Отгоре се полива с останалата марината, ако има такава. В тавичката се слагат клончета розмарин и мащерка. Налива се виното и тавичката се се покрива с алуминиево фолио.
Пече се във фурна на 160 градуса около 3 часа. След това се маха фолиото и около месото се нареждат почистените, овкусени със сол и черен пипер нарязани батати и червен лук.
Ястието се допича, докато печеното свинско получи хрупкава коричка, а сладките картофи омекнат.
Бавно печеният свински врат е готов.
Коментари