Начин на приготвяне
Сипете около 100 мл от топлото мляко и разбъркайте с маята и захарта, поръсете със брашно и оставете да се активира.
Счупете яйцата, като заделите единия жълтък за намазване. Прибавете при тях останалата лъжица захар (другите 2 са при маята) и кисело мляко и разбъркайте добре, след което сипете и останалото прясно мляко и олиото.
Пресейте брашното със солта, сипете двете смеси, замесете хубаво гладко тесто, намажете с олио и оставете да втаса.
Тестото разделяме на 5 еднакви топки тесто и една по-малка - колкото яйце.
Четири от топките разточвате с размер на тавата и мажете с масло. Редите ги една върху друга без четвъртата, разрязвате ги на 8 като започнете от центъра, но не до края, да остане около 2 см.
Хващате всеки лист от триъгълника, който сте отрязали, и застъпвате, като подвивате от долу. Другата топка тесто я оформяте гладко и поставяте по средата за център.
От най-малката част тесто разточете кора, изрежете листа, които обилно поръсвате с брашно и притискате.
Листенцата поставете, където ви хареса, а розичките са от същата останала кора, нарязана на ленти, намазани с масло и навити на рулца.
Крачетата оформете, като замесите съвсем малко тесто от брашно, вода, нишесте и малко сол. Разточете на малка кора и изрежете крачета с остър нож.
Втасалата питка намажете с жълтък, поставете крачетата по средата и поръсете със семената. Печете в загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути.
След изваждане от фурната намажете питката обилно отстрани и отгоре със масло.
Маслената питка с апликации за прощъпулник е готова.