Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Патешко месо»Патешко с круши и картофки

Патешко с круши и картофки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешко с круши и картофки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
08/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
4
"Не може просто да сготвите патешко - то трябва да се приготви точно по тази рецепта, за да се насладите на истинския му вкус"

Необходими Продукти

  • патешко месо - 500 - 600 г (бутчета /плешка)
  • круши - 3 бр. (сладки, добре узрели)
  • картофи - 10 - 11 бр. малки, средни
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 300 мл
  • вода - 250 мл
  • мас - 4 - 5 с.л. с връхче (патешка или свинска)
  • розмарин - 2 с.л. сух
  • мащерка - 2 с.л. суха
  • риган - 3 с.л. сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • сок от лимон - 200 мл (или портокал) прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патешкото натъркайте с розмарина, малко сол, черен пипер и половината мащерка. Изцедете сокчето от портокал или лимон и приберете в хладилник да се маринова минимум 4 часа (аз винаги оставям за 1 нощ).

Маринованото патешко поставете в тавичка с кожата нагоре заедно с маринатата и малко от маста. Печете на 150 градуса 1 час.

Извадете от фурната, обърнете месото с кожата надолу, увеличете я до 200 градуса и залейте с виното. Печете така 30 минути.

През това време обелете и нарежете картофите на четвъртинки. Крушите почистете от семките, без да ги белите, и също нарежете на 4. Лукът направете на тънки полумесеци.

Сложете при тях останалата мащерка, ригана и черен пипер и сол. Разбъркайте с пръсти, за да се разпределят равномерно подправките.

След изтичане на 30-те минути извадете отново месото, обърнете го още веднъж с кожата нагоре, отстрани разположете картофките с лука и крушите.

Залейте с водичката и останалата мас (ако е в твърдо състояние, сложете парченцата отгоре, може да сложите и повече от описаното количество - става мазничко, но пък невероятно вкусно).

Печете още 30 минути на същата температура. Имайте предвид, че ако бутчетата и плешката са по-малки, е възможно да са готови преди картофите. В такъв случай ги наглеждайте и ако се наложи, ги извадете, за да не се пресушават или придобиват повече загар от необходимия - приятен, златист.

8. Сервирайте топло, като по желание може да си добавите към ястието и някакъв сладък сос - например боровинков сос, с който леко да залеете месото.

За традиционалистите - и без сладко, пак си е вкусно.

Добър апетит. Патешкото с круши и картофки е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: