Начин на приготвяне
За рецептата са ни нужни мазни изрезки от патицата. По тази причина обикновено използвам 1/2 патица, разчленявам я, а мазните изрезки ще ми послужат идеално. Ако се ползват патешки бутчета или маншони, ще са ви нужни допълнително и около поне 200 грама изрезки.
Те се полагат на дъното на глинен гювеч 4.5 л. Отгоре се подрежда месото, поръсва се с малко сол и прясно смлян черен пипер, а между него и отгоре се слагат кръгчета портокал, заедно с кората.
Залива се с 2 к.ч. вода.
Гювечът се захлупва и пъха в студена фурна, която се включва на 200 градуса. След 20 минути, отброено от момента на достигане на тази температура, фурната се намаля до 160 градуса и така се оставя за 2.5 часа.
Месото трябва да е почти покрито от стопилата се мас, примесена с водичката. Методът малко наподобява конфи, но не съвсем, тъй като патешката мазнина е примесена с вода, после и с виното, както и с различните аромати. Резултатът обаче също е доста подобен и месото придобива абсолютно вид на приготвено в конфи.
Когато вдигнете капака и бутчетата са готови (месото направо си пада от кокала), махнете портокаловите резени, които са отгоре, добавете гъбите - почистени и едро нарязани, а картофките пуснете цели, без да ги белите.
Пресни картофки ползвам не от най-мъничките, вие сложете според размера на вашите и порциите, които искате да получите. Сложете и скилидките чесън - обелени. Моите бяха огромни, затова ги сцепих на две, но по принцип се добавят цели.
Посолете, налейте виното и овкусете с розмарин и магданоз. Продуктите трябва да са почти изцяло покрити.
Отново пъхнете патешкото с картофи във фурната на слаб огън и гответе до готовност на картофите и гъбите като след 40-тата минута трябва да са напълно готови. На бавен огън става по-продължително, но пък мноого по-вкусно.
Готовият гювеч оставете във фурната на отворена вратичка за 15-20 минути, преди да поднесете.
При сервиране на патешко месо с гъби и картофи в гювеч се слага и от соса, но малко - трябва да се има предвид, че е доста мазничък, което, разбира се, се дължи на патешката мас.
Добър апетит!