Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Домашни спаначени фарфалети със сос

Домашни спаначени фарфалети със сос

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Домашни спаначени фарфалети със сос5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Кой е в настроение за нещо вкусно по италиански?"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • замразен спанак - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 100 мл
  • сол - 2 щипки
  • брашно - около 3 ч.ч.
  • За фарфалетите
  • жълтък - 1 за намазване
  • зехтин
  • За соса
  • пушено месо - 200 г
  • чесън - 5 скилидки
  • маслини - 50 г (зелени)
  • кисели краставички - 2 бр.
  • топено сирене - 200 г
  • сушени домати - 10 бр. мариновани
  • течна сметана - 250 мл
  • горчица - 2 с.л.
  • зехтин
  • босилек - 1 щипка (сушен)
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на тестото. Изсипваме замразения спанак в тенджера с кипяща вода и го оставяме за 10 мин. След това го прехвърляме в гевгир и го оставяме под течаща студена вода да се охлади. Отцеждаме го добре и го прехвърляме в купа, подходяща за пасиране. Към него прибавяме 2-те яйца, водата и солта и пасираме.

В друга купа изсипваме брашното, правим кладенче и постепенно добавяме спаначената смес. Месим, докато се получи твърдо тесто (показано е в снимките). При необходимост може да се добави малко брашно.

Следва приготвянето на самите фарфалети. Разточваме тестото на тънка кора (повърхността може да се набрашни) и започваме да режем малки правоъгълничета (разрязваме го на ленти, които разрязваме напречно). В средата на всяко правоъгълниче поставяме с четка малко разбит жълтък (за да слепне при притискането). След това притискаме в средата за да се получи т.н. фарфалета. Процедурата се повтаря, до изчерпване на тестото. Аз ги редя върху кухненска хартия (можете да видите снимките).

Готовите фарфалети се оставят да постоят за 30 мин на стайна температура. През това време завираме водата, в която ще ги сварим, като и добавяме щипка сол. Когато водата заври, внимателно добавяме фарфалетите на порции и подредени върху решетъчна лъжица (примерно по 5 фарфалети на лъжица). В дълбока тенджера цялото количество фарфалети може да се свари на 2 пъти.

Разбъркваме ги внимателно и ги оставяме да врят за 15 мин (като може да ги разбъркваме през това време). След това ги отцеждаме в гевгир и ги прехвърляме в подходящ съд, като към тях прибавяме 3-4 с.л. зехтин и разбъркваме (аз ги прехвърлям в йена, за да останат горещи, докато сосът стане готов).

Дойде време за соса. За него нарязваме на ситно месото и чесъна и ги запържваме за кратко в зехтин. След това добавяме наситнените маслини и кисели краставички. Разбъркваме. Добавяме нарязаното на кубченца топено сирене и нарязаните на ситно мариновани сушени домати. Овкусяваме със сол, черен пипер и босилек и оставяме така на котлона за 2-3 мин. Накрая добавяме сметаната и горчицата. Задържаме на котлона за 5 мин, като през това време разбъркваме. Сосът е готов.

При поднасяне фарфалетите могат да се залеят със соса или сосът да се изсипе в съда, в който са те и да се разбърка - еднакво вкусно е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: