Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Васильова баница с късмети

Васильова баница с късмети

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Васильова баница с късмети
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
09/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини
  • сирене - 400 г смес биволско/краве
  • масло - 100 г домашно
  • яйца - 5 бр. размер L
  • газирана вода - 200 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • За маслото
  • каймак - 500 мл от прясно мляко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По традиция тази баница печем на Васильовден, като изтеглените от нея късметчета пазим през цялата година.

Нареждам я от вечерта, а на сутринта я заливам с яйчената смес и запичам. Уханието, което се носи, е от божествения аромат на домашно приготвеното масло в нея.

За да го приготвя в домашни условия, събирам периодично каймакa от свареното прясно мляко, съхранявайки го в кутия във фризера. Техниката ви е позната, разбиваме го с миксер с малко вода. След като се отдели, го загряваме на водна баня и прецеждаме през фина марля. Докато е още разтопено, намазвам дъното на тавата, в която ще печем баницата.

Сиренето настъргвам в купа.

Подреждам корите, като върху всяка от тях поръсвам от сиренето, а през две от корите намазвам с четчица от разтопеното масло.

Завършваме с последния лист от корите и нарязваме печивото на квадрати. Покриваме с фолио за свежо съхранение и оставяме на хладно.

Запазваме си около 1-2 с.л. от маслото. На сутринта разбиваме с миксер яйцата, прибавяме прясното мляко и газираната вода. Заливаме я, като оставяме млечно-яйчената смес за 5-10 минути да напои добре корите и да се разпредели равномерно. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, покрита с фолио за около 40 минути. Внимателно отстраняваме фолиото, поливаме я с малко масло и допичаме баницата до зачервяване.

Предварително сме приготвили две-три купички. Върху тях обръщаме тавата с баницата с дъното нагоре. Покриваме отгоре с голяма памучна кърпа, така че краищата ѝ да стигат повърхността, на която са купите, и оставете да изстине. По този начин баницата не спада и остава пухкава.

Нарязваме я, като върху всяко парче поставяме клонче от дрян за здраве с привързано късметче. Да ви е сладко и за много години!

Съвет: За да не се свлече баницата ви от тавата, внимавайте с мазнината по дъното. Тя трябва да е около 2-3 с.л., равномерно разпределена с четка. Паричката увийте в кръгче алуминиево фолио и поставете в края на парченце от изпечената баница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: