Уникален джолан

Цветанка ЦветановаЦветанка Цветанова
Готвач
1254932644262
Уникален джолан1 / 2
12/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
260 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • За бульона
  • джолан - 500 г обезкостен
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилида
  • целина - 1/2 връзка
  • черен пипер - 10 зърна
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • вода - 1 л
  • за сладко киселия сос
  • сос от бульона - 10 с.л.
  • вода - 100 мл
  • оцет - 100 мл
  • захар - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кетчуп - 150 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилида
  • черен пипер - 1 к.л.
  • индийско орехче - 1 к.л.
  • За сос бешамел
  • бульона - от месото, разреден с вода до 600 мл
  • брашно - 2 с.л.
  • олио - 50 мл
  • сол
  • индийско орехче
  • за картофеното пюре
  • картофи - 10 средни
  • сол - 2 с.л.
  • черен пипер
  • краве масло - 100 г
  • прясно мляко - 20 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на жулиени. Слага се в тенджера с водата.

Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се добавят с всички останали подправки. Вари се на слаб огън 3.5-4 часа. Оставя се да изстине и да се желира (аз го приготвих от вечерта и го оставих цяла нощ да се желира).

Взима се от желирания бульон 10 с.л., лукът и чесънът се смилат и се прибавят и останалите продукти за сладко-киселия сос. Вари се до сгъстяване (отне ми 30 мин).

Жулиените от джолана се подреждат в тавичка и се запичат за 20 мин в загрята фурна на 250 градуса. Поливат се със сладко киселия сос и се дозапичат 10-15 мин.

Затопля се леко и месото се изважда с решетъчна лъжица. Бульонът се прецежда. В сух съд се размива олиото с брашното и се слага на котлона да се сгъсти леко. Добавя се бульонът. Вари се до сгъстяване на бешамеловия сос и се овкусява по желание.

Картофите се обелват и се режат на дребно. Варят се в подсолена вода до омекване. Излива се водата. Добавят се маслото и прясното мляко и се разбива с миксер. Овкусява се с черен пипер и сол.

Сервира се, като в чиния се слага от бешамеловия сос, прави се топка от картофеното пюре и най-отгоре се нареждат джоланените жулиенчета.

По средата се капва малко от сладко-киселия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: