Начин на приготвяне
Месото се нарязва на жулиени. Слага се в тенджера с водата.
Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се добавят с всички останали подправки. Вари се на слаб огън 3.5-4 часа. Оставя се да изстине и да се желира (аз го приготвих от вечерта и го оставих цяла нощ да се желира).
Взима се от желирания бульон 10 с.л., лукът и чесънът се смилат и се прибавят и останалите продукти за сладко-киселия сос. Вари се до сгъстяване (отне ми 30 мин).
Жулиените от джолана се подреждат в тавичка и се запичат за 20 мин в загрята фурна на 250 градуса. Поливат се със сладко киселия сос и се дозапичат 10-15 мин.
Затопля се леко и месото се изважда с решетъчна лъжица. Бульонът се прецежда. В сух съд се размива олиото с брашното и се слага на котлона да се сгъсти леко. Добавя се бульонът. Вари се до сгъстяване на бешамеловия сос и се овкусява по желание.
Картофите се обелват и се режат на дребно. Варят се в подсолена вода до омекване. Излива се водата. Добавят се маслото и прясното мляко и се разбива с миксер. Овкусява се с черен пипер и сол.
Сервира се, като в чиния се слага от бешамеловия сос, прави се топка от картофеното пюре и най-отгоре се нареждат джоланените жулиенчета.
По средата се капва малко от сладко-киселия сос.