Начин на приготвяне
Ако зелевият сок (от киселото зеле) е много кисел или твърде солен, се разрежда с вода. Ако сокът не е достатъчно солен, може да се добави малко сол на вкус.
Зелевият сок се изсипва в тенджера и след като заври, се прибавят олиото и ситно нарязаният праз лук.
След това се добавят изчистеният и измит ориз и чубрицата.
Супата се оставя да ври на средно силен огън около 20 - 25 минути, като се разбърква от време на време. Вари се, докато оризът се свари хубаво.
При поднасяне може да поръсите с допълнително чубрица, прясно смлян черен пипер, а също и с леко препечени на котлона сухи червени люти чушлета, леко счукани в хаванче.
Много вкусна и лека супа, подходяща е както за хора, спазващи диета за отслабване, така и за разтоварване и очистване след обилното похапване по време на празниците.
Крачолина (Панагюрска зелева супа) е и отлично средство за борбата с махмурлука.
Зелевата чорба да се консумира както гореща, така и студена.
Добър апетит!
Коментари
В началото на готвенето чорбата е с ярко розов цвят заради зелевия сок, но след термичната обработка цвета избледнява. Изключително вкусна е, както казваме ние панагюрци "ненаядка" - колкото и да си сложиш от нея, все искаш допълнително... :)