Начин на приготвяне
Пиша дословно рецептата от баба и тук-там с пояснения от моя малък опит - наскоро се осмелих да го направя за първи път след 30 години липса на кураж :) Мислех, че страхотният вкус е в детската ми фантазия, повярвайте прекрасен е наистина! Ще се постарая скоро да кача снимки.
Аз си признавам, че ползвам миксер за разбиването, само маслото и пудрата захар разбирам с дървена лъжица.
Блат:
Половин чаша олио (1/2 от 250 мл) се поставя в голяма купа. Прибавя се 1 ч.ч. захар и се бие с дървена лъжица 15 мин. Добавя се 1 кофичка кисело мляко, в което е разтворена 1 ч.л. сода бикарбонат. След това се слагат 3 с.л. какао + 2 ванилии + 2 ч.ч. предварително пресято брашно. Изсипва се в предварително намаслена и набрашнена тавичка (аз го пекох с хартия и не съм мазала). Пече се в умерена фурна 3/3 (или 180-190 градуса) около 30 мин (пробвам с клечка за зъби до готовност). Оставя се да изстине, обръща се и се връща обратно в тавичката (блатът трябва да стане дебел, тавата ми е с диаметър 30 см и е дълбока). Набожда се с вилица на много места.
Сироп:
1/2 ч.ч. захар + 2 ч.ч. вода. Сиропът ври 5 мин, дръпва се от котлона и се оставя няколко минути. Към него се прибавят 50 мл ром - аз го направих с половин шишенце есенция, същият е ефектът. С черпаче се полива равномерно сладкишът с горещия сироп и се оставя да изстине (може визуално да плува малко, спокойно, поема го, аз малко се притесних). Най-добрият вариант е да преспи една нощ така.
За крема /който ми беше голямото предизвикателство/:
1) Едно пакетче краве масло се нарязва на парчета в купа и се оставя да се отпусне. 1 голяма чаша пудра захар (около 400 мл) се прибавя към маслото и с дървена лъжица се бърка 15 мин. Прибавя се 1 жълтък + 2 ванилии.
2) В друга купа се слага 1 голяма чаша смлени орехи (хубаво е с машинка или чопър, който не ги прави на прах, а като на лентички много тънки, така се получава много пухкав крем като краен резултат). Попарват се с половин чаша прясно мляко (обикновена чаша, не голяма, да не плуват, а да могат да набъбнат и поемат цялото мляко). Оставят се да изстинат.
3) В тенджерка се слага 1 с.л. брашно + 1 ч.ч. (обикновена) прясно мляко. На не много силен котлон, за да не се захване, се бърка до получаване на гъст крем.
4) Към крем 1) прибавяме 2) и 3) - вече изстинали. Слагам ги за десетина минутки в хладилника. След това нанасям върху блата крема и отгоре настъргвам един обикновен млечен шоколад.
Коментари