Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сиропирани Сладкиши»Сиропирания черен сладкиш на баба

Сиропирания черен сладкиш на баба

LiraLira
Новак
1326
Сиропирания черен сладкиш на баба3 / 3
11/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Ето доказателството, че баба прави най-вкусните сладкиши на света"

Необходими Продукти

  • Блат
  • олио - 250 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 кофичка + 1 ч.л. сода
  • какао - 3 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • брашно - 2 ч.ч. (пресято)
  • Сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ром - 50 мл (или половин шишенце от есенцията)
  • Крем с три компонента
  • краве масло - 1 пакетче (125 г)
  • пудра захар - 1 ч.ч. голяма
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • орехи - 1 голяма ч.ч. смлени
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. (обикновена)
  • брашно - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • млечен шоколад - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиша дословно рецептата от баба и тук-там с пояснения от моя малък опит - наскоро се осмелих да го направя за първи път след 30 години липса на кураж :) Мислех, че страхотният вкус е в детската ми фантазия, повярвайте прекрасен е наистина! Ще се постарая скоро да кача снимки.

Аз си признавам, че ползвам миксер за разбиването, само маслото и пудрата захар разбирам с дървена лъжица.

Блат:

Половин чаша олио (1/2 от 250 мл) се поставя в голяма купа. Прибавя се 1 ч.ч. захар и се бие с дървена лъжица 15 мин. Добавя се 1 кофичка кисело мляко, в което е разтворена 1 ч.л. сода бикарбонат. След това се слагат 3 с.л. какао + 2 ванилии + 2 ч.ч. предварително пресято брашно. Изсипва се в предварително намаслена и набрашнена тавичка (аз го пекох с хартия и не съм мазала). Пече се в умерена фурна 3/3 (или 180-190 градуса) около 30 мин (пробвам с клечка за зъби до готовност). Оставя се да изстине, обръща се и се връща обратно в тавичката (блатът трябва да стане дебел, тавата ми е с диаметър 30 см и е дълбока). Набожда се с вилица на много места.

Сироп:

1/2 ч.ч. захар + 2 ч.ч. вода. Сиропът ври 5 мин, дръпва се от котлона и се оставя няколко минути. Към него се прибавят 50 мл ром - аз го направих с половин шишенце есенция, същият е ефектът. С черпаче се полива равномерно сладкишът с горещия сироп и се оставя да изстине (може визуално да плува малко, спокойно, поема го, аз малко се притесних). Най-добрият вариант е да преспи една нощ така.

За крема /който ми беше голямото предизвикателство/:

1) Едно пакетче краве масло се нарязва на парчета в купа и се оставя да се отпусне. 1 голяма чаша пудра захар (около 400 мл) се прибавя към маслото и с дървена лъжица се бърка 15 мин. Прибавя се 1 жълтък + 2 ванилии.

2) В друга купа се слага 1 голяма чаша смлени орехи (хубаво е с машинка или чопър, който не ги прави на прах, а като на лентички много тънки, така се получава много пухкав крем като краен резултат). Попарват се с половин чаша прясно мляко (обикновена чаша, не голяма, да не плуват, а да могат да набъбнат и поемат цялото мляко). Оставят се да изстинат.

3) В тенджерка се слага 1 с.л. брашно + 1 ч.ч. (обикновена) прясно мляко. На не много силен котлон, за да не се захване, се бърка до получаване на гъст крем.

4) Към крем 1) прибавяме 2) и 3) - вече изстинали. Слагам ги за десетина минутки в хладилника. След това нанасям върху блата крема и отгоре настъргвам един обикновен млечен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lira
Lira
При публикуване е сгрешено олиото - 125мл е,в описанието е коректно 1/2 чаша от 250мл.
15.12.2022 14:43