Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Картофи Fondant (Топящи се картофи на фурна)

Картофи Fondant (Топящи се картофи на фурна)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Грабвайте две бири и идвайте да проверим тези картофи дали наистина се топят в устата"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 - 7 бр. средно големи
  • мащерка - 4 стръка наситнена прясна
  • сол - 1/2 ч.л.
  • чесън - 2 скилиди пресован
  • масло - 50 г + 3 с.л. олио
  • телешки бульон - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Керамична тавичка около 28/20 см.

Картофите се обелват и срязват през средата на големи кубчета. Отстраняват се неравностите отстрани, много леко може да се ползва белачката за картофи и леко се подравнява долната им част, за да може да стоят изправени кубчета.

Загрява се маслото с олиото в тиган и се поставят картофените кубчата, за да се запечатат от двете страни до хубаво златисто. Странично не се пържат.

Изваждат се и се подреждат кубчетата едно до друго, като не се застъпват в тавичката.

Поръсват се наситнената мащерка и се заливат с топъл бульон и пресован чесън. Върху всяко кубче картоф се поставя по малко парче масло.

Картофите се пекат на 180 градуса до готовност.

Картофите Fondant (Топящи се картофи на фурна) са чудни.

Източник: Delish

Забележка: Ползвала съм суха мащерка /3 хубави щипки/ поради липса на прясна;

Телешкия бульон - кубче Knorr;

Fondant от френски език означава топящ се и оттам и името на тези уникални картофи Топящи или разтапящи се картофи. Идва от фондю, (Fondre - фр. ез.) нещо, което се топи при високи градуси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
520
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Janeta Petrova
Janeta Petrova
превъзходни картофи,благодаря за рецептата!
20.01.2018 20:37
1
Покажи всички подкоментари