Разкошна баклава по свиленградски

17/01/2018
Кулинарна мрежа
отКулинарна мрежаДжедай113760
"Майсторлък си иска баклавата, майсторлък и голям мерак, с яденето всеки ще се справи "
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо71 971
  • Преглеждания за месеца64
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отворете корите да се отпуснат и междувременно смесете орехите с канелата и шамфъстъка на прах. Разтопете маслото и го смесете с олиото, като леко загреете сместа.

Намажете тавата с разтопената мазнина, сложете няколко кори, поръсете с ореховата смес, сложете пак мазнина. Сложете още няколко кори и поръсете със смлян шамфъстък. Продължете до изчерпване на корите, като разпределяте сместа с канелата по ваше усмотрение и на всеки 3-4 кори мажете с мазнината.

Нарежете баклавата, залейте с останалата мазнина, която предварително сте загрели, и печете в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 90 минути.

Докато баклавата се пече, пригответе сиропа. Смесете водата със захарта и загрейте на умерен огън. Кипнете и варете около 20 минути до сгъстяване. Свалете от котлона и добавете сока на половин лимон и 2 пакетчета ванилия на прах.

Оставете баклавата да се охлади и я залейте с топъл или хладък сироп. Оставете я за 24 часа, за да се сиропира добре, поръсете със смлян шам фъстък и поднесете.

Източник: Мариана Христозова от Кулинарна мрежаподобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар