Солени курабийки с извара

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962711
Солени курабийки с извара
Снимка: Величка Калева
1 / 2
18/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Солени и ужасно вкусни - как да не се влюбите в тях"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • извара - 350 г
  • кисело мляко - 5 препълнени с.л.
  • яйца - 2 бр., едното е за намазване
  • сода за хляб - 1 равна к. л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • сол
  • сусам
  • слънчогледови семки - белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и в него се разбърква бакпулверът. В малко кисело мляко се гаси хлебната сода. Изварата се осолява на вкус, за да стане достатъчно солена. Разбърква се, докато стане като кремче (ако искате курабийките да са сладки, солта трябва да е само 1 щипка и да сложите достатъчно захар, за да стане сладка.)

Към изварата се прибавят един по един продуктите: яйцето, киселото мляко и това със содата, олиото и постепенно се добавя по малко брашно като се бърка с лъжица. Когато стане достатъчно гъсто се меси с ръце. Тестото трябва да е меко.

Количеството на брашното зависи от гъстотата и сухотата на изварата. Ако тя е по-водна, количеството на брашното трябва да се увеличи, съответно, ако е суха, то трябва да се намали.

След това от него се оформят топчета с ръце, които леко се сплескват и се поставят в намазан с олио съд, в който ще се пекат курабийките. Отгоре се мажат с четка с разбитото яйце.

Поръсват се със слънчогледови семки или със сусам, или едните със слънчогледови семки, а другите със сусам, като леко се притискат с ръка. Всъщност, поръсете с каквито семена разполагате. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: