Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт с пресни боровинки

Тарт с пресни боровинки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тарт с пресни боровинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 13
03/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Има причина да се навеждате и да берете пресни боровинки и тази причина се нарича Тарт с пресни боровинки"

Необходими Продукти

  • брашно - 490 г
  • масло - 270 г
  • бяло вино - 2 с.л.
  • вода - 120 мл студена
  • захар - 3 с.л.
  • ванилова захар - 10 г
  • сол - 1 щипка
  • боровинки - 300 г пресни
  • боровинково сладко - 4 - 5 с.л.
  • захар - 120 г + за поръсване
  • ванилова захар - 10 г
  • канела - 1 щипка, по желание
  • царевично нишесте - 1 с.л. с връхче
  • галета - 2 с.л.
  • масло - 25 г.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и към него прибавете захарта, ваниловата захар, солта и маслото на кубчета - студено и твърдо.

Със специален метален уред за маслено тесто с вилица или в краен случай с пръсти втривайте маслото с брашното до получаване на трохи.

Налейте водата и виното, също студени, на части, като продължавате да втривате и намачквате до образуване на гладко тесто.

Добре е да го премесите на набрашнен плот докато стане леко еластично (много еластично няма как да е, понеже е маслено). Оформете на топка, завийте във стреч фолио и оставете в хладилник да стегне за 40 минути до 1 час.

През това време измийте и отцедете добре от водата боровинките. Сипете при тях захарта, галетата, нишестето, ваниловата захар и канела по желание. Разбъркайте и оставете докато стегне тестото. Пригответе си тавичка с падащо дъно и диаметър 28 см.

Готовото стегнато тесто разрежете на 2 части - едната малко по-голяма от другата. По-малката половинка разточете на набрашнен плот на кръгла кора, около 3 см по-голяма от диаметъра на тавичката. Така ще можем да подгънем по ръбчетата.

Поставете кората да легне по дъното и подгънете излишъка. Намажете с боровинковото сладко и сипете и пресните озахарени плодчета. Върху тях сложете парченца масло (25-те грама).

Другата половина от тестото също разточете на тънка кора, като не забравяте да набрашните плота отново, за да не залепва тестото по него.

Изрежете 10-12 лентички и ги разположете върху боровинките под форма на решетка. Ако ви остане тесто направете дълги, тънки, усукани фитилчета, с които украсете ръбовете на сладкиша.

Разбийте жълтъка с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. вода и намажете повърхността на решетката. Поръсете със захар и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до златист загар.

Оставете да се охлади преди да отделите от формата.

Свеж, ненатрапчив и не прекалено сладък тарт, идеален за десерт след обилно похапване. И все пак, любителите на по-сладичкото може да си сложат повечко захар.

Тартът с пресни боровинки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: