Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и към него прибавете захарта, ваниловата захар, солта и маслото на кубчета - студено и твърдо.
Със специален метален уред за маслено тесто с вилица или в краен случай с пръсти втривайте маслото с брашното до получаване на трохи.
Налейте водата и виното, също студени, на части, като продължавате да втривате и намачквате до образуване на гладко тесто.
Добре е да го премесите на набрашнен плот докато стане леко еластично (много еластично няма как да е, понеже е маслено). Оформете на топка, завийте във стреч фолио и оставете в хладилник да стегне за 40 минути до 1 час.
През това време измийте и отцедете добре от водата боровинките. Сипете при тях захарта, галетата, нишестето, ваниловата захар и канела по желание. Разбъркайте и оставете докато стегне тестото. Пригответе си тавичка с падащо дъно и диаметър 28 см.
Готовото стегнато тесто разрежете на 2 части - едната малко по-голяма от другата. По-малката половинка разточете на набрашнен плот на кръгла кора, около 3 см по-голяма от диаметъра на тавичката. Така ще можем да подгънем по ръбчетата.
Поставете кората да легне по дъното и подгънете излишъка. Намажете с боровинковото сладко и сипете и пресните озахарени плодчета. Върху тях сложете парченца масло (25-те грама).
Другата половина от тестото също разточете на тънка кора, като не забравяте да набрашните плота отново, за да не залепва тестото по него.
Изрежете 10-12 лентички и ги разположете върху боровинките под форма на решетка. Ако ви остане тесто направете дълги, тънки, усукани фитилчета, с които украсете ръбовете на сладкиша.
Разбийте жълтъка с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. вода и намажете повърхността на решетката. Поръсете със захар и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до златист загар.
Оставете да се охлади преди да отделите от формата.
Свеж, ненатрапчив и не прекалено сладък тарт, идеален за десерт след обилно похапване. И все пак, любителите на по-сладичкото може да си сложат повечко захар.
Тартът с пресни боровинки е готов.