Начин на приготвяне
Измийте, почистете и нарежете лука и моркова на малки кубчета. Налейте 50 мл олио в тигана и запържете малко лука и моркова. След това добавете каймата, ориза и универсалната подправка, разбъркайте и запържете всичко заедно на средна температура за кратко, докато месото придобие лек цвят. Отстранете от котлона и оставете да изстине леко.
Отделете 30 листа от зелката, измийте ги и ги оставете да се отцедят малко от излишната вода. Измийте останалите листа и ги оставете да се отцедят, за да служат за основа и да покрият сармите от кисело зеле.
Тенджерата за готвене се намазва малко с олио и се изсипва малко червен пипер, след което се нареждат 2 реда зелеви листа.
Вземете един лист и поставете лъжица от сместа в средата.
След това сгънете отляво, след това от дясно, след това горния край и увийте към долния край. Внимавайте листът да не се напука, като в същото време при огъване стягайте малко, за да не се отварят сармичките ви по време на готвене. По същия начин сгънете още 29 сарми и ги наредете в тенджерата.
Добавете сушеното месо при сармите. Колко парчета да сложите, зависи от вашия вкус. Подредете ги навсякъде около сармите. Върху тях наредете още 2 реда зелеви листа. Ако са ви останали повече листа, можете да поставите повече редове.
Налейте вода в тенджерата до последния ред зеле, похлупва се тенджерата и се слага на котлона да се вари.
Варете на средна температура за около 3 часа.
Когато сармите са сварени, идва ред за запръжката.
Загрейте останалите 50 мл олио, добавете брашното и червен пипер, разбъркайте и оставете да се запържи. Изсипете в тенджерата и разбъркайте внимателно отгоре. Оставете да се вари още 10 минути и свалете от котлона.
Приятно похапване на сармите от кисело зеле със запръжка!