Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Сарми от кисело зеле със запръжка

Сарми от кисело зеле със запръжка

NatalijaNatalija
Чирак
912910
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сарми от кисело зеле със запръжка
Снимка: Lenka
1 / 3
11/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
190 мин.
Общо
220 мин.
Порции
15
"Магията на традицията - домашни сарми с кисело зеле ="

Необходими Продукти

  • За 30 сарми
  • кисело зеле - 2 кг
  • масло - 100 мл
  • чесън - 2 средни глави
  • моркови - 3 по - големи парчета
  • ориз - 1 чаша
  • телешка кайма - 800 г от шол
  • сушено месо - по желание
  • универсална подправка - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте, почистете и нарежете лука и моркова на малки кубчета. Налейте 50 мл олио в тигана и запържете малко лука и моркова. След това добавете каймата, ориза и универсалната подправка, разбъркайте и запържете всичко заедно на средна температура за кратко, докато месото придобие лек цвят. Отстранете от котлона и оставете да изстине леко.

Отделете 30 листа от зелката, измийте ги и ги оставете да се отцедят малко от излишната вода. Измийте останалите листа и ги оставете да се отцедят, за да служат за основа и да покрият сармите от кисело зеле.

Тенджерата за готвене се намазва малко с олио и се изсипва малко червен пипер, след което се нареждат 2 реда зелеви листа.

Вземете един лист и поставете лъжица от сместа в средата.

След това сгънете отляво, след това от дясно, след това горния край и увийте към долния край. Внимавайте листът да не се напука, като в същото време при огъване стягайте малко, за да не се отварят сармичките ви по време на готвене. По същия начин сгънете още 29 сарми и ги наредете в тенджерата.

Добавете сушеното месо при сармите. Колко парчета да сложите, зависи от вашия вкус. Подредете ги навсякъде около сармите. Върху тях наредете още 2 реда зелеви листа. Ако са ви останали повече листа, можете да поставите повече редове.

Налейте вода в тенджерата до последния ред зеле, похлупва се тенджерата и се слага на котлона да се вари.

Варете на средна температура за около 3 часа.

Когато сармите са сварени, идва ред за запръжката.

Загрейте останалите 50 мл олио, добавете брашното и червен пипер, разбъркайте и оставете да се запържи. Изсипете в тенджерата и разбъркайте внимателно отгоре. Оставете да се вари още 10 минути и свалете от котлона.

Приятно похапване на сармите от кисело зеле със запръжка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: