Начин на приготвяне
Разтворете маята в топличка вода. На порции добавяйте брашното и замесете гладко тесто. оставете го да си почине 20 минути.
След това прибавете тестото и продължете месенето около 6 минути, докато се получи гладко и еластично.
Прехвърлете го в подмазнена купа, покрийте го и оставете на топло да втаса за 45 минути.
Готовото тесто пак премесете, като първо го разстилате и започвате да прехвърляте краищата му отново и отново все едно завивате плик. Притиска се внимателно с дланите. Готовото тесто отново върнете в купата за 40 минути.
След това трябва да повторите същото премесване още 2 пъти. След последното премесване оставете тестото да почива около 30 минути, а след третото - за 10-тина минути.
Разделете тестото на 6-10 топки в зависимост от това колко дълги искате да са багетите. Топките оставете пак за 10 минути да починат и след това вече оформете багетите в продълговата форма.
Подреждайте ги в подмазнена тава, направете им леки напречни прорези с остър нож и оставете така за 45 минути.
Сложете багетите да се пекат отначало в загряна на 220 градуса фурна за 15 минути, а след това намалете на 100 градуса и печете още 30 минути.
Изпечените багети оставете за 5 минути в изключена фурна, след което ги извадете и оставете да изстинат.
Коментари