Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Патешки дроб - микуит

Патешки дроб - микуит

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Патешки дроб - микуит
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
20/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"За най-специалните гости и най-специалните поводи - патешки дроб - микуит"

Необходими Продукти

  • патешки дроб - 1 цял, около 500 - 600 г
  • бренди - 4 с.л.
  • бял пипер - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дробът се оставя на стайна температура около 40 минути, покрит с чиста кърпа, за да няма досег със светлина и да потъмнее (посивее). Щом се е отпуснал достатъчно се почиства внимателно от жилички, без да се нарушава прекалено целостта му. За да ви е по-лесно може да направите няколко напречни прореза и така да извадите и вътрешните жили, но не срязвайте напълно.

Поставете в съд със студена вода и кубчета лед 1 час, за да се свие. По желание може да го направите в равни части вода и прясно мляко.

Изважда се от водата върху чиста кърпа и се подсушава. Поръсва се обилно с подправките, брендито, сол и захар и се завива във стреч фолио и върху него пласт алуминиево фолио, така че да не влиза въздух отникъде и да е плътно стегнат. Престоява 12 часа в хладилник.

Готвенето става по два начина:

Без да се отвива се вари 25 минути на водна баня при температура 75 градуса. Много е важно да не попада вода в завития дроб, затова се подсигурете да е добре запечатан.

Другият начин е да се постави (натъпче плътно) в херметически затворен стъклен съд (огнеупорен за предпочитане) и отново се вари на водна баня при същата температура.

Готовият патешки дроб се поставя отново във съд със студена вода с лед, за да се спре рязко процеса на готвене. Прибира се в хладилник за 2-3 дни, след което е напълно готов за консумация.

Това е технологията за така нареченият фоа гра гъши дроб или Микуит, която е абсолютно същата и за патешкия в случая.

Страхотен деликатес, който може да си приготвите в домашни условия и да му се насладите върху препечена филийка и гарниран със сладко по избор. Преди консумация изваждайте 30 минути на стайна температура.

Ако е затворен във фолио си го режете на филийки, а ако е в съд си взимайте директно от него, подобно на пастет.

Съхранява се до 15-20 дни в хладилник и може да се замразява и изважда при специални поводи. Задължително се поднася с хубаво вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: