Начин на приготвяне
Почистените, измити и разрязани на три патешки дробчета ги поставям в купа и ги овкусявам със соевия сос и черния пипер.
Оставям ги в хладилника да се мариноват най-малко 20 минути - колкото повече, толкова по-добре.
Ще попитате за предварителна обработка на дробчетата? - Ами не-нямат, само миенето им е с гореща вода. Преди години ги попарвах във вряща подсолена вода до побеляване, но отдавна вече не го правя. Ако вие се притеснявате, обработете ги според вашия изпитан начин.
Като преценя, че достатъчно са се мариновали, слагам в загрятата през това време фурна тавата, в която ще ги пека, с олиото да се загрее.
В загрятото олио задушавам с малко сол нарязания на полумесеци лук. Докато той се задушава, поръсвам дробчетата с брашното и ги обърквам. Нареждам ги на един ред в тавата върху лука.
Изпразнената купа изплаквам с 1/2 ч.ч. вода (или вино, или бира) и изливам при дробчетата, количеството да е горе долу да се покрият дробчетата, имайте предвид че може и от маринатата да ви остане. Това го правя с цел дробчетата ми да не са сухи, а да имат и сосче при сервирането.
Пека на 180-200 градуса около 20 минути.
Когато започват да хващат коричка отгоре ги обръщам едно по едно и пека и от другата страна 10-15 минути. Времето зависи от това колко препечени ги искате.
Стават уникално вкусни, меки и сочни, при това с готово сосче - точно такива, каквито ги обичаме у дома!
Вкусни са както топли, така и студени, поднесени с изтудена чаша бяло вино или любимата бира!
Да ви е сладко!
*** Сосът може да се получи малко по-гъст, но не пречи да го разредите малко или хубаво да го разбиете с разслоилата се при печенето мазнина.
Патешкият дроб с лук е много вкусен.