Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пшеничено-царевичен хляб с мак и каймак

Пшеничено-царевичен хляб с мак и каймак

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84312962701
Пшеничено-царевичен хляб с мак и каймак3 / 3
22/01/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Вкусен хляб, на който няма да се наситите, колкото и да ядете"

Необходими Продукти

  • пшенично брашно - 2 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче жива
  • маково семе - 15 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • масло - 2 с.л.
  • каймак - 2 с.л.
  • яйце - 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на сместа за тестото:

1. Омесваме добре пшеничното брашно, царевичното брашно и маковото семе.

2. Към сместа добавяме 2 супени лъжици масло и започваме да втриваме маслото в брашното, докато вече парченцата масло трудно се отличават от брашното - т. е. вече имаме хомогенна смес.

3. Загряваме леко млякото, добавяме към него живата мая и ги разбъркваме. Малко по-малко ги добавяме към брашнената смес и месим. Месим, докато се получи средно твърдо тесто.

4. Съответно оставяме да втаса на стайна температура.

Печенето на хляба:

1. Фурната - принципно, ако печем на по-умерена температура, например 180 градуса, резултатът е по-мек хляб, ако печем, например на 260 градуса, резултата е по-хрупкав хляб. По ваше усмотрение. Пускате фурната да пече отдолу и отгоре на 180 градуса в моя случай. За съд предпочетох класическа форма за печене на кекс. По-лесно се режат филийките, тъй като хлябът става крехък.

2. Докато печем, си разбъркваме в една чинийка половин яйце и 2 супени лъжици леко подгрят до разтопяване каймак. Каймакът е една от тайните на тази рецепта.

3. Когато хлябът е почти опечен, си вземаме кухненската четчица и го намазваме обилно /най вече отгоре, но също и отстрани/ със сместа от яйце и каймак. Някъде след около 2-3 минути финалният продукт е готов.

В допълнение:

Аз лично обичам, след като опека хляба или питката /в случая хляб/, след като го завия, за да омекне (около 15 мин.)/ да си отрежа филийки и да си ги препека. Стават много хрупкави и два пъти по-вкусни.

Може да ги ползвате по ваше желание или просто като хляб, или да си направите сандвич, или за крутони за супа - каквото прецените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: