Начин на приготвяне
Приготвяне на сместа за тестото:
1. Омесваме добре пшеничното брашно, царевичното брашно и маковото семе.
2. Към сместа добавяме 2 супени лъжици масло и започваме да втриваме маслото в брашното, докато вече парченцата масло трудно се отличават от брашното - т. е. вече имаме хомогенна смес.
3. Загряваме леко млякото, добавяме към него живата мая и ги разбъркваме. Малко по-малко ги добавяме към брашнената смес и месим. Месим, докато се получи средно твърдо тесто.
4. Съответно оставяме да втаса на стайна температура.
Печенето на хляба:
1. Фурната - принципно, ако печем на по-умерена температура, например 180 градуса, резултатът е по-мек хляб, ако печем, например на 260 градуса, резултата е по-хрупкав хляб. По ваше усмотрение. Пускате фурната да пече отдолу и отгоре на 180 градуса в моя случай. За съд предпочетох класическа форма за печене на кекс. По-лесно се режат филийките, тъй като хлябът става крехък.
2. Докато печем, си разбъркваме в една чинийка половин яйце и 2 супени лъжици леко подгрят до разтопяване каймак. Каймакът е една от тайните на тази рецепта.
3. Когато хлябът е почти опечен, си вземаме кухненската четчица и го намазваме обилно /най вече отгоре, но също и отстрани/ със сместа от яйце и каймак. Някъде след около 2-3 минути финалният продукт е готов.
В допълнение:
Аз лично обичам, след като опека хляба или питката /в случая хляб/, след като го завия, за да омекне (около 15 мин.)/ да си отрежа филийки и да си ги препека. Стават много хрупкави и два пъти по-вкусни.
Може да ги ползвате по ваше желание или просто като хляб, или да си направите сандвич, или за крутони за супа - каквото прецените.