Начин на приготвяне
Зеленчуците се почистват и наситняват. Гъбите (печурките) се обелват, отстранява се пънчето до основата и с влажна домакинска хартия се избърсват.
В тенджера се стопява маслото, добавя се и 1 с.л. зехтин. Прибавя се на тънки филийки нарязан лук, наситнен праз лук, картофа на филийки, разбърква се и се оставят да се задушат, докато омекнат и сменят цвета си.
Добавя се наситнена мащерка и пресованият чесън. След като са омекнали достатъчно зеленчуците, се налива 1 литър бульон и се оставя да къкри на бавен огън.
В дълбок тиган със зехтин се задушават нарязаните на филийки гъби без сушените. След като омекнат и сменят цвета си, половината от тях се прибавят към супата в тенджерата със зеленчуците, долива се още вода и се прибавят и измитите сушени гъби - цели, без да се нарязват на парчета.
Оставя се на умерен котлон за около 20 мин.
Другите гъби се оставят настрана. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер.
След като е напълно готова гъбената супа, се излива в робот и се пасира до пълна гладкост. Връща се обратно в тенджерата, добавят се и останалите гъби и се вари на слаб котлон, колкото да клокне.
По избор се наситнява магданоз и се добавя малко сметана към кремсупата.
Фината кремсупа от гъби е готова.
Източник: J. Mielle Recipe 30
Забележка: Посочените гъби на количество изглеждат много, но след като се позапържат, ще останат около 3-4 шепи.
Коментари