Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Огретен с картофи, зеленчуци и Бешамел

Огретен с картофи, зеленчуци и Бешамел

Огретен с картофи, зеленчуци и Бешамел
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Очаквано вкусна комбинация, на която да се насладите"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 - 7 средно големи
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена
  • гъби - 200 г печурки
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 4 скилидки
  • кашкавал - 300 г
  • олио - 20 мл
  • За Бешамел
  • масло - 100 г
  • олио - 20 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • прясно мляко - 800 мл
  • подправки - сол, черен пипер, червен пипер, босилек, риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се варят с кожата във вряща подсолена вода. През това време чушките и лукът се почистват и се режат на ивици. Чесънът се бели и се реже на шайби. Гъбите се режат на филийки.

В дълбок тиган се сгорещява мазнината и в нея се запържват лукът и чесънът до омекване. След което се прибавят гъбите и се готвят до готовност. Накрая се добавят чушките и се готвят до омекване.

Подправя се плънката с подправките и се дърпа от котлона. Веднага на негово място се поставя касерола или тенджера, в която се капва малко олио и се разтопява маслото.

Щом е готово, в него се запържва брашното. След това се добавя млякото и сосът се готви до сгъстяване.

Сварените картофи се охлаждат, белят се и се режат на шайби.

На дъното на йенска тавичка се слага малко от Бешамела и се редят картофи. Слага се от плънката, малко от соса, настърган кашкавал и пак следват картофи. Така се процедира до свършване на продуктите.

Накрая се редят картофи, отгоре Бешамел, настърган кашкавал и ястието се запича до златисто в загрята на 180 градуса фурна.

Огретенът се сервира топъл, поръсен с пера зелен лук.

Огретенът с картофи, зеленчуци и Бешамел е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
40
30
21
10
Дай твоята оценка: