Начин на приготвяне
Картофите се варят с кожата във вряща подсолена вода. През това време чушките и лукът се почистват и се режат на ивици. Чесънът се бели и се реже на шайби. Гъбите се режат на филийки.
В дълбок тиган се сгорещява мазнината и в нея се запържват лукът и чесънът до омекване. След което се прибавят гъбите и се готвят до готовност. Накрая се добавят чушките и се готвят до омекване.
Подправя се плънката с подправките и се дърпа от котлона. Веднага на негово място се поставя касерола или тенджера, в която се капва малко олио и се разтопява маслото.
Щом е готово, в него се запържва брашното. След това се добавя млякото и сосът се готви до сгъстяване.
Сварените картофи се охлаждат, белят се и се режат на шайби.
На дъното на йенска тавичка се слага малко от Бешамела и се редят картофи. Слага се от плънката, малко от соса, настърган кашкавал и пак следват картофи. Така се процедира до свършване на продуктите.
Накрая се редят картофи, отгоре Бешамел, настърган кашкавал и ястието се запича до златисто в загрята на 180 градуса фурна.
Огретенът се сервира топъл, поръсен с пера зелен лук.
Огретенът с картофи, зеленчуци и Бешамел е готов.