Начин на приготвяне
Измиваме патешките маншони. Слагаме в тенджерка, наливаме вода. Поставяме на котлона и като кипне водата, изливаме, измиваме добре маншоните, може да имат и пера, които почистваме. Наливаме при измитите маншони чиста топла вода и варим до готовност (водата да е повече, за да може, като се свари месото, да има достатъчно от бульона за супата).
Сварените маншони изваждаме от бульона (бульона от варенето запазваме). Почистваме патешкото месо от костите и нарязваме на малки парченца. Който предпочита, може да отстрани кожата.
Лука и праза почистваме, измиваме и нарязваме на ситно. Моркова белим и настъргваме на едро. Чушките почистваме от дръжки и семена и също нарязваме на малки парченца.
В тенджера наливаме един черпак от патешкия бульон. Слагаме и мазнина, образувала се при варенето на месото, която внимателно обираме от повърхността на бульона. Сипваме зеленчуците.
Ръсваме черен пипер и задушаваме лука, праза, моркова и чушките до омекване. Като изври течността и останат почти на мазнина, прибавяме патешкото месо, червен пипер (1 к.л.) и чубрица на вкус. Наливаме няколко чеши патешки бульон и като заври супата, сипваме ориз (1-2 с.л. зависи колко гъста предпочитаме супата).
Оставяме да се вари и като уври оризът, наливаме зелев сок (1 или 2 к.ч.). Като налеем 1 чашка, опитваме за вкус и определяме дали да налеем още сок по вкус.
Варим супата още няколко минути и застройваме с разреден с малко супа, пресен жълтък, който внимателно наливаме в супата.