Начин на приготвяне
Измийте добре агнешкия дроб и сърце. Сложете в тенджерка, залейте със студена вода и поставете на умерен огън за около 1 час, докато се сварят добре. Отпенвайте в началото на варенето. Прецедете бульончето, ще ни е нужно около 1 л от него. Може да си отмерите на 1 обемна част ориз - 3 и 1/2 части бульон. Дробът и сърцето нарежете на малки кубчета.
Накълцайте лука и морковите на ситно и ги запържете до омекване в олиото. Сипете ориза, предварително накиснат във вода и старателно измит от нишестето. Запържете и него за кратко, бъркайки, за да не залепва.
Щом оризчето стане кристално, сложете гъбите, лъжичките доматено пюре и маста и след минутка налейте бульона. Гответе на умерен огън до полуготовност и извиране на течността - около 10 минути.
Прибавете агнешките дреболии и по-голяма част от ментата - ситно накълцана, доовкусете със сол и пипер и прехвърлете в тавичка. Ако прецените, че оризът е още много твърд, а течността е малко, долейте още мъничко от бульона или вода.
Запечете, докато ястието остане на мазнина в предварително загрята на 180 градуса фурна (за още 10 минути приблизително).
Поднесете топло, поръсено със още накълцана прясна мента.
Добър апетит!