Начин на приготвяне
Подготвям картофите и морковите, лука - обелвам ги, измивам и нарязвам на кубчета.
Направо в малка дълбока тавичка слагам олиото и нарязаните зеленчуци и запържвам леко. Като поомекнат добавям нарязаното на ситно зеле.
Поръсвам червен пипер и посолявам на вкус. Наливам малко вода (около 200 мл).
След около 15 минути, като започне да поизвира, добавям пасираните домати. Доливам още малко вода. Прибавям накълцан магданоз и чубрица на вкус.
Поставям тавичката в предварително загрята фурна да се пече до готовност за около 30 мин.
Зеленчуковата капама е изцяло постна и може да сервирате както топла, така и студена.
Ястието е икономично, леко и не присъстващи силни подправки в него го правят подходящо и за детската кухня.