gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Обредна Зарезанска питка

Обредна Зарезанска питка

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k16k3k11k20
Обредна Зарезанска питка
Снимка: Мария Симова
1 / 2
01/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции6
"За празника, за имениците и за всички гости на трапезата - Обредна Зарезанска питка"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче, в него прибавете захарта и маята, разбъркате и оставете за 10 минути за да се активира маята.

Отделно разбийте яйцата (без единия жълтък) с вилица, прибавете олиото, киселото мляко и топлото прясно мляко. Сипвайте периодично от сместа към брашното и маята при непрекъснато бъркане, бъркайте докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.

Намажете купата с малко олио и поставете тестото в нея, завийте със стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 2 равни части, разточете ги на правоъгълни кори и намажете с мекото масло. Навийте корите на рула, а рулата нарежете на филийки с триъгълна форма.

В малка тава поставете лист хартия за печене, подредете триъгълниците в кръг около стените на тавата, като ги редувате – веднъж острата страна на триъгълното парче навътре а после навън, едно до друго. Останалите подредете в кръг, вътре в средата на тавата леко полегнали, като се стремите да получите слънце.

Оставете тавата на топло място за около 40 минути да се надигне питката, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и поръсете с маковите семена. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути.

След като питката придобие златисто кафява коричка покрийте с алуминиево фолио за да не прегори. Готовата питка извадете от фурната и завийте с чиста кърпа за 10 минути, за да не засъхне коричката.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: