Начин на приготвяне
1 ч.ч. е 200 мл
Разтворете маята в затоплено прясно мляко заедно със захарта и оставете да втаса.
Разбийте яйцето със солта, добавете олиото и втасалата мая.
Разбъркайте добре и добавете на части предварително пресято брашно.
Замесете меко тесто, което поставете в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 30 минути.
След като тестото за обредния хляб е удвоило обема си, го раделете на две части. Едната малко по-голяма от другата.
Разточете всяка част на кръгла кора с дебелина около 0.5 см.
Поставете по-малката разточена кора в тава, покрита с хартия за печене или намазана с малко олио.
На другата кора направете по 4 успоредни разрези от ляво и дясно, както и отгоре и долу.
Получените ленти преплетете, като повдигнете първата, подпъхвате я под втората и внимателно издърпвате нагоре. Продължете по същия начин и с останалите ленти.
Поставете втората кора върху първата в тавата и подпъхнете краищата и навътре.
Покрийте празничната питка с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.
След това намажете питката с четка, потопена в прясно мляко и поръсете със семена. Може да намажете питката и с разбит жълтък, смесен с 1 лъжица прясно мляко и олио.
Печете погачата в предварително загрята фурна на 170°С за 20-25 минути до готовност.
Готовата обредна питка с брашно от спелта покрийте с кърпа, за да е мека коричката ѝ.