Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Обредна питка с брашно от спелта

Обредна питка с брашно от спелта

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Обредна питка с брашно от спелта
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
14/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Готовата обредна питка с брашно от спелта покрийте с кърпа, за да е мека коричката ѝ."

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 2 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 150 мл
  • жива мая - 10 г (1/4 от кубчето)
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • ЗА НАМАЗВАНЕ
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • семена - за поръсване сусам и маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. е 200 мл

Разтворете маята в затоплено прясно мляко заедно със захарта и оставете да втаса.

Разбийте яйцето със солта, добавете олиото и втасалата мая.

Разбъркайте добре и добавете на части предварително пресято брашно.

Замесете меко тесто, което поставете в купа, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 30 минути.

След като тестото за обредния хляб е удвоило обема си, го раделете на две части. Едната малко по-голяма от другата.

Разточете всяка част на кръгла кора с дебелина около 0.5 см.

Поставете по-малката разточена кора в тава, покрита с хартия за печене или намазана с малко олио.

На другата кора направете по 4 успоредни разрези от ляво и дясно, както и отгоре и долу.

Получените ленти преплетете, като повдигнете първата, подпъхвате я под втората и внимателно издърпвате нагоре. Продължете по същия начин и с останалите ленти.

Поставете втората кора върху първата в тавата и подпъхнете краищата и навътре.

Покрийте празничната питка с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.

След това намажете питката с четка, потопена в прясно мляко и поръсете със семена. Може да намажете питката и с разбит жълтък, смесен с 1 лъжица прясно мляко и олио.

Печете погачата в предварително загрята фурна на 170°С за 20-25 минути до готовност.

Готовата обредна питка с брашно от спелта покрийте с кърпа, за да е мека коричката ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: