Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче, в него прибавете захарта и маята, разбъркате и оставете за 10 минути за да се активира маята.
Отделно разбийте яйцата (без единия жълтък) с вилица, прибавете олиото, киселото мляко и топлото прясно мляко. Сипвайте периодично от сместа към брашното и маята при непрекъснато бъркане, бъркайте докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.
Намажете купата с малко олио и поставете тестото в нея, завийте със стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 2 равни части, разточете ги на правоъгълни кори и намажете с мекото масло. Навийте корите на рула, а рулата нарежете на филийки с триъгълна форма.
В малка тава поставете лист хартия за печене, подредете триъгълниците в кръг около стените на тавата, като ги редувате – веднъж острата страна на триъгълното парче навътре а после навън, едно до друго. Останалите подредете в кръг, вътре в средата на тавата леко полегнали, като се стремите да получите слънце.
Оставете тавата на топло място за около 40 минути да се надигне питката, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и поръсете с маковите семена. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути.
След като питката придобие златисто кафява коричка покрийте с алуминиево фолио за да не прегори. Готовата питка извадете от фурната и завийте с чиста кърпа за 10 минути, за да не засъхне коричката.