Начин на приготвяне
Смесва се маята със прясното мляко, добавя се щипка сол, захар и се поръсва със брашно.
Пресяваме около 1 килограм брашно.
Когато маята шупне, разбиваме киселото мляко и содата.
Прибавяме солта към брашното, киселото и прясното мляко.
Замесваме не много твърдо тесто.
Оставя се да престои няколко часа в хладилник (най-добре една нощ).
Вадим от хладилника, размесваме и оформяме погачата, като между пластовете слагаме 125 г масло и разточваме с точилка.
Оставя се да втаса отново.
Когато е готово, разбиваме яйцето с чаена лъжичка олио.
Намазваме питката, поръсваме със сусам, мак и каквото желаете - по ваш вкус.
Печем обредната питка на 180 градуса до готовност.
Тестото става на мехури и е подходящо за питки, пици, мекици и много други.
Добър апетит с тази домашна обредна питка!