Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Обредна Зарезанска питка

Обредна Зарезанска питка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Обредна Зарезанска питка
Снимка: Мария Симова
1 / 2
01/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"За празника, за имениците и за всички гости на трапезата - Обредна Зарезанска питка"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • суха мая - 1 ч.л.
  • масло - 150 г за намазване
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте. Оформете кладенче, в него прибавете захарта и маята, разбъркате и оставете за 10 минути за да се активира маята.

Отделно разбийте яйцата (без единия жълтък) с вилица, прибавете олиото, киселото мляко и топлото прясно мляко. Сипвайте периодично от сместа към брашното и маята при непрекъснато бъркане, бъркайте докато е възможно, а после с ръце замесете меко тесто.

Намажете купата с малко олио и поставете тестото в нея, завийте със стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си. Втасалото тесто разделете на 2 равни части, разточете ги на правоъгълни кори и намажете с мекото масло. Навийте корите на рула, а рулата нарежете на филийки с триъгълна форма.

В малка тава поставете лист хартия за печене, подредете триъгълниците в кръг около стените на тавата, като ги редувате – веднъж острата страна на триъгълното парче навътре а после навън, едно до друго. Останалите подредете в кръг, вътре в средата на тавата леко полегнали, като се стремите да получите слънце.

Оставете тавата на топло място за около 40 минути да се надигне питката, след което намажете с разбития жълтък с малко мляко и поръсете с маковите семена. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути.

След като питката придобие златисто кафява коричка покрийте с алуминиево фолио за да не прегори. Готовата питка извадете от фурната и завийте с чиста кърпа за 10 минути, за да не засъхне коричката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: