Начин на приготвяне
Почистеният ориз се залива с гореща вода за 1 - 1 1/2 часа. Всички продукти се задушават поотделно, трябва да са достатъчно овкусени (иначе ястието ще бъде безвкусно), изваждат се полуготови и когато са останали на мазнина.
Нарязаният на полумесеци лук, обеленият и накълцан на ситно чесън се задушават в загрятото олио със сол, черен пипер и 1 щипка кимион, и малко вода. Лукът се изважда и в същото олио се задушава нарязаният на парчета морков с достатъчно сол на вкус.
След като са полуготови морковите се изваждат от мазнината и се намачкват добре с вилица. В същата мазнина се задушава нарязаната на ситно червена чушка и се овкусява достатъчно. В полуготово състояние се изважда от олиото и на нейно място се задушава и изпържва нарязаното на малки парчета месо със сол, черен пипер и кимион.
Полуготовото месо се изважда и се прибавя държаният във вряла вода ориз, отцеден и измит няколко пъти със студена вода, след което се запържва в мазнината до прозрачност. Прибавя се лютият пипер и се залива с разтворения в 500 мл. вода бульон.
Оризът се задушава до полуготовност. Той не трябва да е сух. Нарочно оставям ориза последен, за да се съберат ароматите на зеленчуците и месото в олиото и да се овкуси допълнително.
Започва нареждането. На дъното на гювечето се нареждат на пластове последователно месото, лукът, оризът - поръсва се с нарязан магданоз, морковите и чушките и най-отгоре останалият ориз.
Върху него на няколко места се разпределя маслото, слага се капачето на гювечето и се поставя в предварително загрята фурна за 20-25 минути. След като малко поизстине, яденето се обръща в чиния.