Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
Работи се с миксер.
В топлото прясно мляко се разтваря маята с 2-3 ч. л. захар. Оставя се за 10 минути да шупне.
Таханът се изсипва в купичка, добавя се 100 г захар. Разбърква се и се оставя настрана.
В купата на миксера се изсипва половината брашно, добавя се прясното мляко с маята, останалата захар, мекото масло, яйцето, олиото, солта, настъргана тонка боб, канелата и ванилията.
Започва да се измесва тесто, като малко по малко се добавя и другата част от брашното. Замесва се меко и нелепнещо тесто, докато се отдели от стените на купата. Изважда се и се прехвърля в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса. След това време се дели на три части.
Всяка част тесто се разточва (тестото е силно маслено и не би трябвало да залепва по плота) с точилка на по-тънка кора. Върху разточеното тесто се посипва тахан, с ръка се назмазва навсякъде, посипва се със смлени орехи или смлени лешници, стафиди и се навива на ролка.
Реже се на филийки, около 1.5 см дебелина. Филийките се овалват отстрани в кафява захар и се подреждат в тавата легнали, притискат се леко с пръсти. Отново се оставят да втасат. След това се намазват с яйцето, отгоре се посипват семена по избор.
Пече се на 180 градуса за около 20 минути.
Бисквитите с лешников тахан са много вкусни!
Източник: Easy Turkish Recipes
Забележка: Бисквитата е суха, ароматна, подходяща за кафе или чаша мляко. В едното руло, освен тахан и стафиди посипах леко предварително запечени и смлени лешници, по избор е. При липса на тонка боб, може да се добави друг аромат, като ампула ром, или настъргана кора лимон.