Бисквити с лешников тахан

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бисквити с лешников тахан
Снимка: marcheva14
1 / 4
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
40
"Ароматни бисквити, които са чудесно допълнение към чаша силно кафе или чай"

Необходими Продукти

  • масло - 50 г стайна температура
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 6 г суха
  • брашно - 600 г бяло
  • сол - 1/4 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г кристал
  • орехи - 200 г счукани (лешници)
  • лешников тахан - 200 г
  • тонка боб - 1/2 ч.л. настърган
  • ванилия - 2 бр. суха (по 0.2 г)
  • канела - 1/2 ч.л.
  • допълнение
  • захар - 100 г
  • жълтъци - за намазване на бисквитите
  • стафиди - златни
  • кафява захар
  • сусам - за поръска
  • маково семе - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Две плоски тави покрити с хартия за печене.

Работи се с миксер.

В топлото прясно мляко се разтваря маята с 2-3 ч. л. захар. Оставя се за 10 минути да шупне.

Таханът се изсипва в купичка, добавя се 100 г захар. Разбърква се и се оставя настрана.

В купата на миксера се изсипва половината брашно, добавя се прясното мляко с маята, останалата захар, мекото масло, яйцето, олиото, солта, настъргана тонка боб, канелата и ванилията.

Започва да се измесва тесто, като малко по малко се добавя и другата част от брашното. Замесва се меко и нелепнещо тесто, докато се отдели от стените на купата. Изважда се и се прехвърля в леко намаслена купа с масло и се оставя да втаса. След това време се дели на три части.

Всяка част тесто се разточва (тестото е силно маслено и не би трябвало да залепва по плота) с точилка на по-тънка кора. Върху разточеното тесто се посипва тахан, с ръка се назмазва навсякъде, посипва се със смлени орехи или смлени лешници, стафиди и се навива на ролка.

Реже се на филийки, около 1.5 см дебелина. Филийките се овалват отстрани в кафява захар и се подреждат в тавата легнали, притискат се леко с пръсти. Отново се оставят да втасат. След това се намазват с яйцето, отгоре се посипват семена по избор.

Пече се на 180 градуса за около 20 минути.

Бисквитите с лешников тахан са много вкусни!

Източник: Easy Turkish Recipes

Забележка: Бисквитата е суха, ароматна, подходяща за кафе или чаша мляко. В едното руло, освен тахан и стафиди посипах леко предварително запечени и смлени лешници, по избор е. При липса на тонка боб, може да се добави друг аромат, като ампула ром, или настъргана кора лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: