Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Капама»Лятна капама (Специалитет за гости)

Лятна капама (Специалитет за гости)

Лятна капама (Специалитет за гости)1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г
  • телешко месо - 500 г
  • пилешки бутчета - 4 бр.
  • лук - 15 малки глави
  • олио - 2 к.ч.
  • домати - 3 бр
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • дафинов лист - 3 листа
  • черен пипер - 20 зърна
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се измива, обезкостява се и се нарязва на парчета. Бутчетата също се измиват и се срязват на две.

Доматите се нарязват на едро, лукът се изчиства, измива се и главите се оставят цели.

Продуктите се нареждат в по- голяма и широка тенджера по следния начин: парчетата месо се слагат разбъркано, между тях се нареждат главите лук и дафиновите листа, а отгоре се поръсва черният пипер.

Доматите се нареждат равномерно върху всички продукти. Поръсват се солта и червеният пипер и се сипват олиото, бялото вино и 1 к.ч. вода.

Тенджерата се разклаща няколко пъти на всички страни, за да се стегнат продуктите, похлупваме се и се поставя на дъното на фурната, като капакът се притиска с тежест.

Пече се на тих огън 3 часа, без да се отваря. След 2 часа може да се провери количеството вода и ако е необходимо, да се долее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: