Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Гнезда»Гнезда от кайма с плънка и гъбен сос

Гнезда от кайма с плънка и гъбен сос

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7621
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Малко гъбен сос и гнездата от кайма се превръщат в разкошно ястие, подходящо и за по-специалните моменти"

Необходими Продукти

  • За гнездата
  • кайма - 800 г по избор
  • галета - 1 к.ч.
  • стар лук - 1 голяма глава
  • яйце - 1 бр.
  • чушка - 1/2 зелена+1/2 червена
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • За плънката
  • кисели краставички - 5 бр.
  • консервирани гъби - 100 г
  • топено сирене - 140 г
  • кетчуп - 5 с.л.
  • кашкавал - 200 г
  • За гъбения сос
  • печурки - 250 г пресни
  • морков - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • масло - бучка краве
  • брашно - 2 с.л.
  • бяло вино - 100 мл
  • сметана - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • лимонов сок - сокът на 1/2 лимон
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лимон
  • зелен лук
  • червена чушка - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесете каймата с подправките, ситно смлените зеленчуци и галетата. Овкусете и оставяте в хладилника да поеме всички аромати.

За плънката нарежете киселите краставички, гъбите и топеното сирене на малки кубчета.

От овкусената кайма направете 10 топки и подредете в подходяща тава за печене. С помощта на чаша притиснете всяка топка в средата, така че да се получи гнездо. Напълнете равномерно с плънката, като във всяко гнездо слагате краставички, гъби и топено сирене.

Изпечете във фурна за около 40 до 50 мин.

Извадете тавата и във всяко гнездо сложете кетчуп и поръсете обилно с кашкавал. Допечете до разтопяване на кашкавала.

За гъбения сос:

В подходящ съд разтопете маслото, добавете и малко олио, препържете чесъна и запържете гъбите и настъргания морков, прибавете брашното долейте малко хладка вода или бульон, прибавете и сметаната, оставете всичко да се задуши, в края прибавете виното да се абсорбира. Овкусете с подправките. Изцедете и лимона и поръсете с наситнен магданоз.

Сервирайте гнездата, като ги поливате със сосчето и декорирате по желание!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Петрова
Елена Петрова
Готвила съм я и се получава чудесно!
07.02.2018 21:13
1
Покажи всички подкоментари