Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Гнезда»Гнезда от кайма с бял гъбен сос

Гнезда от кайма с бял гъбен сос

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Гнезда от кайма с бял гъбен сос
Снимка: Мария Симова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Неустоими Гнезда от кайма с бял гъбен сос!"

Необходими Продукти

  • за гнездата
  • кайма - 1 кг смес
  • хляб - 2 филийки, сух
  • прясно мляко - 100 мл
  • лук - 1 глава ситно нарязан
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • риган - 1 ч.л.
  • пълнеж
  • яйца - 3 бр. сварени
  • домати - 2 бр.
  • кашкавал - 200 г
  • за сметановия сос
  • лук - 1 глава
  • олио - 50 мл
  • сметана - 500 мл готварска
  • гъби - 1 буркан (500 г), печурки, нарязани
  • черен пипер - на вкус
  • топено сирене - 50 г
  • кашкавал - 50 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с каймата за гнездата. В купа залейте хляба с прясното мляко. След като попие, изстискайте и го прибавете към каймата заедно със ситно нарязания лук и останалите продукти за нея. Омесете много хубаво, до еднородна смес и оставете настрани.

Пригответе пълнежа на гнездото, като нарежете сварените предварително яйца, кашкавала и доматите на малки кубчета, посолите и поръсите с черен пипер на вкус, разбъркайте да се смесят добре.

От каймата оформете 7 еднакви по големина топки, подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. С помощта на бутилка оформете гнездата, като поставите и натиснете леко с дъното на бутилката.

Напълнете така оформените гнезда с част от готовата плънка. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, печете до златисто-кафяв загар.

За сосчето от гъби нарежете лука и запържете в нагрятото олио до лек, златист цвят. Прибавете гъбите и посолете с 1-2 щипки сол, запържете за около 5 минути. Настържете на едро ренде кашкавала и топеното сирене, прибавете ги към запържения зеленчук и веднага налейте сметаната, варите до пълното разтопяване на сиренето и кашкавала.

Поръсете с черен пипер на вкус и ако е нужно, посолете. Сервирайте в чинии топли, първо сложете част от соса, а отгоре гнездото от кайма.

Неустоими Гнезда от кайма с бял гъбен сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: